

2023 PDA Circular Economy in the Pharmaceutical Industry Workshop Mapping out Challenges & Opportunities of the Circular Economy *Gothenburg, Sweden* 16 October 2023

| 16 October 2023 | | | |
|--|---|------------------------------------|--|
| Monday, 16 October 2023 | | | |
| 09:30 | Morning Coffee | | |
| 10:00 | Welcome and Introduction | Falk Klar, PDA Europe | |
| 10:10 | Welcome from Alliance to Zero | Alliance to Zero | |
| 10:30 | Interactive Questionnaire | | |
| 10:40 – 12:25 I Interactive Session 1: Understanding the Baseline Each work group will evaluate an application case with respect to carbon footprint. | | | |
| 10:40 – 11:05 <i>25 min</i> | Step 1.1: Value Chain Mapping (Group Work) | | |
| 11:05 – 11:40 <i>25 min</i> | Step 1.2: Identification of Carbon Footprint Hot Spots (Group Work) | | |
| 11:40 – 12:25 <i>45 min</i> | Step 1.3: Case Study Presentations (Plenum) | | |
| 12:25 | Lunch Break | | |
| 13:25 – 14:00 I Input Session: Circular Economy | | | |
| 13:25 – 13:45 20 min | Circular Economy: From Initial Excitement to Evolving Reality | Jan Konietzko, <i>Cognizant</i> | |
| 13:45 – 14:00 <i>15min</i> | Q&A | | |
| 14:00 – 18:00 I Interactive Session 2 – Circular Value Chain Design The work groups sketch and assess circular alternatives to the baseline evaluated in the morning. | | | |
| 14:00 – 14:15 <i>15 min</i> | Step 2.1: Introduction to Circularity Card Deck (plenum) | | |
| 14:15 – 15:45 | Step 2.2: Design of a Circular Value Chain Alternative (work group) | | |
| 1,15 h | Including Coffee Break | | |



2023 PDA Circular Economy in the Pharmaceutical Industry Workshop

Mapping out Challenges & Opportunities of the Circular Economy

Gothenburg, Sweden

16 October 2023

| +15min | | |
|-----------------------------------|---|---|
| 15:45 – 16:30 <i>45 min</i> | Step 2.3: Case study presentations (plenum) | |
| Input Sess | ion: Circular Economy | |
| 16:30 – 16:50 <i>20 min</i> | Circular Economy in Pharma Industry – A Case Study | Emma Linders Patient Talk |
| 16:50 – 17:35 45 min | Panel Discussion and Q&A Required changes in a circular ecosystem: product requirements and company roles and responsibilities Success probability and barriers for circularity in pharma | <i>Alliance to Zero</i> Jan Konietzko <i>, Cognizant</i> Emma Linders |
| 17:35 – 17:45 <i>10 min</i> | Summary of the Workshop and Take-Home Messages | Alliance to Zero |
| approx. 18:00 | End of Workshop and Farewell | |

The agenda is subject to change without notice, Speakers are invited pending confirmation.